Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Go-on-target în artă

17 Noiembrie 2022



Proiectul PN-III-P4-PCE-2021-1605 - Go-on-target în artă, ce a pornit în vara acestui an, este axat pe dezvoltarea unui set-up experimental original, operat de la distanță, pentru îmbunătățirea caracterizării și discriminării necesare în procedurile de evaluare, conservare, restaurare sau autentificare a obiectelor de patrimoniu cultural: GoT. Ideea fundamentală a proiectului constă în coroborarea a trei metode optoelectronice de investigare fizico-chimică, selectate pe baza avantajelor, dar și limitărilor fiecărei tehnici, creând un nou instrument integrator, care va oferi un profil complet al obiectului investigat, pornind de la scara macro până la micro – pentru zonele de interes. Tehnicile selectate fac parte din catalogul de servicii al INOE disponibil în infrastructura distribuită European Research Infrastructure for Heritage Science - E-RIHS, iar noul sistem hibrid ce este dezvoltat în cadrul proiectului va fi accesibil în întreaga lume prin intermediul platformei MOLAB (laborator mobil), promovând rezultatele cercetării românești.

GoT corelează micrometric tehnicile Raman și Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS), pe baza datelor imagistice și spectrale achiziționate în prealabil cu o cameră hipersectrală, oferind un pachet complex de date, în timp real, in situ, fără prelevare de probe. Spectroscopia Raman și spectroscopia laser sunt două tehnici populare în aplicațiile moderne de chimie analitică datorită caracteristicii lor unice pentru analiza expresă a oricărui tip de material, în orice mediu și se bazează pe interacțiunea laser-materie. LIBS este o tehnică analitică sensibilă la cuantificarea elementelor ușoare și grele, iar Raman poate distinge cu ușurință diferențe dintre structurile cristaline ale materialelor polimorfe. Pe de altă parte, interpretarea spectrelor Raman este o sarcină dificilă pentru analiza amestecurilor de minerale naturale, interpretarea spectrelor Raman fiind simplificată semnificativ atunci când este cunoscută compoziția elementară (implicit prin tehnica LIBS). Tehnicile LIBS și Raman sunt tehnici complementare ce utilizează echipamente similare pentru inducerea și detectarea spectrelor, ceea ce face posibilă construirea unui montaj complet și versatil. Fiecare dintre cele trei tehnici selectate oferă rezultate bune pe o categorie de materiale distinctă, pentru un domeniu spectral distinct, dar asocierea lor ne oferă un pachet complex de analize 3D, oferind o soluție la distanță pentru aplicațiile CH, în special pentru obiectele multistrat policrome.

Sistemul GoT (Figura 1) este format dintr-o cameră hiperspectrală, un laser YAG: Nd în regim de puls, cu lungimea de undă ce poate fi selectată în funcție de materialul investigat/aplicația dorită: 1064 nm, 532 nm, 355 nm și 266 nm, un spectrometru de tip Echelle cu domeniul spectral de 180-780 nm, colector din fibra optică și un rack mobil cu lentile și filtre specifice atât pentru LIBS, cât și pentru Raman.




Camera hiperspectrală oferă o hartă de distribuție a materialelor/elementelor prezente care este folosită la selectarea instantanee a zonelor de interes ce necesită analize detaliate suplimentare. Sistemul laser este aliniat pe pixelii corespunzători cubului imagistic, cu microprecizie, iar - în funcție de caracteristicile obiectului investigat (policrom, multistrat, coroziune etc.) laserul poate fi declanșat o dată sau în succesiune de pulsuri. LIBS oferă date spectrale stratigrafice, avansând puls cu puls în profunzimea straturilor, iar triggerarea sinergică a sistemului integrativ GoT combină analize moleculare (Raman), elementale (LIBS) și hiperspectrale (HIS) și are ca rezultat un pachet complex de date ce generează un „profil” al obiectului de patrimoniu investigat, de la 2D la 3D: imagistică hiperspectrală de ordin macroscopic, analiză hiperspectrală pixel cu pixel, RAMAN de ordin milimetric, ajungând la ordinul micrometric cu tehnica LIBS.
Faptul că putem folosi trei tehnici complementare cvasi-simultan, fără prelevare de probe, induce un avantaj semnificativ, în special pentru aplicațiile pe patrimoniu cultural, crescând sensibilitatea și controlul, în special în acele cazuri în care limitele de detecție sunt scăzute. Sistemul GoT se adresează unui domeniu transdisciplinar: Știința patrimoniului, și permite investigarea și caracterizarea de la distanță a straturilor ascunse ale materialelor policrome, oferind soluții complexe pentru probleme stricte conservatorilor, restauratorilor, curatorilor, evaluatorilor de artă, istoricilor de artă, arheologilor etc. Identificarea spectrală completă și discriminarea la nivel molecular & atomic/ionic oferă informații complexe despre mecanismele de degradare, defectele ascunse, straturile de bază ascunse, repictări, restaurări, tehnica artistului, validarea materialelor picturale noi (contemporane) sau istorice etc., fiind esențială în autentificarea operelor de artă, pentru combaterea fraudei și a traficului de artă.



Grupul de cercetare INOE susține de peste 20 de ani activități de cercetare-dezvoltare dedicate conservării și restaurării patrimoniului cultural, ce au avut ca rezultat noi tehnici, metode și echipamente non-contact, non/micro invazive, fără prelevare de probe, ce pot fi accesate online și operate de la distanță, ca să menționăm doar câteva legate de subiectul curent: sistem LIBS portabil, sistem de scanare Laser Induced Fluorescence (LIF), laborator mobil ART4ART, conceptul WATCH - o platformă ce permite accesul de la distanță pentru tele-operarea infrastructurii INOE de către cercetători și beneficiari din întreaga lume.

***
Prezentul articol este publicat în cadrul proiectului finanțat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării prin Programul 1- Dezvoltarea sistemului național de cercetare-dezvoltare, Subprogramul 1.2 – Performanța instituțională - Proiecte de finanțare a excelenței CDI, Contract nr. 18PFE/30.12.2021 SUPERCONEX și CNCS UEFISCDI, PN-III-P4-PCE-2021-1605 PNCDI III.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite